Robbert's notariskantoor Alkmaar, gespecialiseerd in recht, familierecht, onroerend goed, ondernemingsrecht, splitsingsrecht, koopovereenkomst, echtscheiding en aktes.

 
Voorkom juridisch getouwtrek
Wat is er mooier dan het starten of runnen van een eigen zaak. Als beginnende notaris kan ik daar persoonlijk over meepraten. Administratieve rompslomp heb je al genoeg. Zorg er dan ook voor dat het juridisch goed geregeld is, zodat je volledig je aandacht kunt richten op het ondernemen.

Als ondernemer begin je meestal als eenmanszaak of in een vennootschap onder firma. Uiteraard is dit een uitstekende start, zeker omdat de fiscus je op deze wijze beloont met een aantal zeer aantrekkelijke faciliteiten. Vervelende bijkomstigheid is echter dat je wel persoonlijk aansprakelijk bent voor schulden die je als ondernemer aangaat, of, als je onderdeel uitmaakt van een vennootschap onder firma, die je zakenpartner is aangegaan.

Zodra de belangen groter worden is het dan ook aan te bevelen om de onderneming onder te brengen in een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (kortweg een BV).

Op die manier wordt je aandeelhouder van de BV en kun je als zodanig de directie van de BV aanwijzen. Uiteraard kun je ook zelf (mede)directeur worden.

Als aandeelhouder ben je hoogstens aansprakelijk voor het bedrag waarvoor je aandelen hebt. Ofwel als je alle aandelen die je bezit ook daadwerkelijk hebt betaald, kun je hoogstens dat betaalde bedrag kwijtraken. Je kunt verder niet voor schulden van de BV aansprakelijk gesteld worden.

Ook als directeur is je aansprakelijkheid beperkt. Je bent wel te allen tijde hoofdelijk aansprakelijk voor het niet betalen van de verschuldigde belastingen, maar je bent voor de overige schulden uitsluitend aansprakelijk indien je als bestuur je taak kennelijk onbehoorlijk hebt vervuld.

Wil je weten of het voor jou interessant is om je onderneming onder te brengen in een BV, neem dan snel contact op via telefoonnummer 072 - 527 20 60 of e-mailadres: .